Checklist tweedehands racefiets [10 punten]
Op uw verlanglijstje staat een racefiets.
Een gloednieuwe is voorlopig geen optie, want op dit moment is uw portemonnee niet rijkelijk gevuld.
Een tweedehands heren- of damesracefiets biedt meer perspectief. Fietsen van Stenis kan u helpen aan een mooi exemplaar. We repareren en renoveren regelmatig mooie
tweedehands dames- of herenracefietsen. Hoe weet u nu of u een goed exemplaar mee naar huis neemt? In deze blog delen we een checklist met u. Zodat u precies weet waar u op kunt letten.
CHECKPUNT 1 – JUISTE MAAT
Voor sportfietsers is het belangrijk een racefiets te kopen die bij uw bouw en lengte past. Anders kunt u vervelende lichamelijk klachten krijgen. Meet daarom uw binnenbeenlengte (ook wel BBL genoemd). Dat is de lengte van het kruis tot aan de vloer. Bereken dan 0,65/0,66 x BBL. Het antwoord is de framemaat waarnaar u op zoek bent. U kunt Fietsen van Stenis vragen naar meerdere maatgegevens, zodat u de tweedehands racefiets helemaal op u kan laten afstellen.
CHECKPUNT 2 – RECHTE WIELEN
Til de racefiets op en draai beide wielen (één voor één natuurlijk). De wielen moeten kaarsrecht draaien. Trillingen, slagen, schuine bewegingen of gek gewiebel zijn not done. Er mag ook geen speling in de lagers zitten. Draaien de wielen normaal en hoort u geen rare geluiden? Dan zit het met die lagers wel goed. Nog een tip: als u op deze fiets vrij goed zonder handen kunt fietsen en als de fiets rechtdoor blijft fietsen, weet u ook zeker dat de wielen recht zijn.
CHECKPUNT 3 – PROFIEL OP DE WIELEN EN STEVIGE SPAKEN
Ook een tweedehands racefiets hoort wielen te hebben mét een goed profiel. Ziet u scheurtjes of gladde oppervlakken? Dan zijn de wielen aan vervanging toe. Ziet u een paar gloednieuwe spaken tussen de spaken zitten? Dan zijn er onlangs spaken vervangen, wat kan betekenen dat het wiel verouderd is. Het lijkt erop dat de andere spaken ook snel kunnen breken. Check ook of de spakenspanning goed is. Als u tegen de spaak aantikt hoort u een duidelijke toon. Klinkt het wat dofjes? Dan zit er niet genoeg spanning op.
CHECKPUNT 4 – STERKE REMMEN
Fiets een rondje en probeer een keertje stevig te remmen. De fiets moet gelijk tot stilstand komen. Is de remweg wat lang? Dan zijn de remmen niet goed genoeg meer. Remblokjes versleten? Het is niet zo moeilijk of duur om remblokjes te vervangen. We raden u aan remblokjes wel te vervangen als het nodig is, anders beschadigt u uw velgen.
CHECKPUNT 5 – VERSNELLINGEN
Tijdens uw proefrondje kunt u ook gelijk alle versnellingen uitproberen. Werkt één van de versnellingen niet zo best en is het een nieuwere tweedehands racefiets? Geen probleem. Dat kan vrij makkelijk gerepareerd worden. Gaat het om een oudere fiets? Dan is het vervangen of maken van de versnellingsschakelaar een stuk ingewikkelder.
CHECKPUNT 6 – ZADEL
Zit het zadel goed? Er zitten geen scheuren of gaten in en hij zit niet scheef, te ver naar voren of te ver naar achteren? Is de hoogte van het zadel verstelbaar? Dat geldt overigens ook voor het stuur. Kunt u die ook verstellen? Ja? Mooi! Nee, zit het zadel vast of zijn er problemen mee? Dan is een nieuw zadel wel zo prettig.
CHECKPUNT 7 – STABIEL FRAME
Bedenk van tevoren wat voor een soort fiets u wilt. Het frame van een wedstrijdfiets verschilt van bijvoorbeeld een damesracefiets. De vorm is anders. De één vindt het prettig en de ander niet. Het frame van de fiets moet natuurlijk ook uitermate stevig zijn (en de juiste maat). Het is de kern van uw fiets. De voorvork moet ook recht zijn en niet te ver naar achteren staan.
CHECKPUNT 8 – STRAKKE KETTING
Hoe staat de kettingkast erbij? Hangt de ketting niet te slap? Ziet u roestplekken? Lopen de tandwielen nog lekker? Fietst de racefiets soepel? Of loopt de ketting stroef? Zorg ervoor dat de kettingkast in goeie staat is, want niets is zo vervelend als problemen met de ketting.
CHECKPUNT 9 – TRAPPERS
Checkpunt 9 is een puntje dat veel mensen vergeten. Toch is het vervelend fietsen zonder trapper. Zitten de trappers al een tijdje op de fiets? Dan bestaat de kans dat ze er afvallen. Voel even of de trappers nog stevig vast zitten en of ze goed meedraaien tijdens het fietsen.
CHECKPUNT 10 - VERLICHTING
Ten slotte kunt u de verlichting controleren. Doen de voor- en achterlamp het goed? Mooi. Dan stapt u in het donker veilig op de fiets.
Als de tweedehands damesracefiets of herenracefiets voldoet aan bovenstaande punten, heeft u een topfiets te pakken! We wensen u veel fietsplezier!